Radioaktiv tablet/pille tabt i Totals skiferbrønd.

Argentina - Friend of the earth
Foto: Observatorio Petrolero On -Skifergas brønde i Neuquén provinsen, Argentina.
Ulykken skete i 2.3 kilometers dybde ved “Aguada Pichana” licensen, der indehaves af Total og drives i praksis af Halliburton, i det Argentinske Patagonien. Neuquéns miljøminister, Ricardo Esquivel, hader at han aldrig bliver informeret.

Ud over de potentielle risici i forbindelse med denne særlige hændelse, viser dette endnu en gang den manglende kontrol med de eksisterende operationer af diverse  olieselskaber. Det er mangel på ansvarlighed og i modsætning til hvad der kræves, når sådan noget sker, havde TOTAL ikke engang advaret myndighederne. De blev informeret af pressen og nu frygtes det, at der er mange andre og potentielt mere alvorlige hændelser de heller ikke er blevet informeret om.

Der er nu anden gang på lidt over en måned at en radioaktiv tablet/pille bliver tabt på 2.300 meter dybde. Underleverandøren Halliburton forsøgte at opnå, hvad der kaldes en “profilering” en slags radiografi af perforeringen af skiferen. Perforeringen er opnået med en “gun” som man sender ned i borehullet for at lave de første sprækker i skiferlaget. Friends of the Earth i Frankrig følger ARN, (Nuclear Regulatory Authority) som blev underrettet om sagen, men selv de med deres strenge regler har ikke kunne få afvide hvad man man nu vil gøre for at fikse problemet.

Minister for miljø, Ricardo Esquivel, bekræftede fakta, og selv om han sagde, at det er et operationelt spørgsmål og at der ikke er nogen miljørisiko ved den del, var han meget ked af, at TOTAL ikke havde informeret om hændelsen, han vurderer muligheden for en bøde til virksomheden.

“Virksomheden har en forpligtelse til at informere myndighederne, sådan SKAL det være og det gjorde den ikke. Det er kun gennem pressen, at jeg får disse oplysninger, sagde han med henvisning til ” Rio Negro “, der ringede til ham med nyheden, hvor han så ringede tilbage for at få yderligere oplysninger om hændelsen. “Det er uforudsete udgifter, der kan opstå under drift, og der er regler der skal følges!”

Episoden her fandt sted ved APN309 hvor det franske selskab Total, har iværksat et pilotprojekt med skifergas og det er kun lidt mere end en måned siden, at en lignende hændelse fandt sted. Drevet af YPF men også her var underleverandøren Halliburton. Dette foregik ved “Cerro Hamaca depositum”, 20 km fra “Rincon de los Sauces”.

Her var det helt umuligt at trække de tabte piller/tabletter ud og efter reglerne skal brønden cementeres og det blev den. YPF sagde, at “efter målinger foretaget på overfladen”, der var “Absolut nul-emissioner”, og at de derfor afviste “enhver risiko for sundheden og miljøet.”

De radioaktive tableter/piller er meget udbredt inden for olie og gas industrien. De bruges hovedsageligt til tage et røntgenbillede af jordlagene.

Plutonium 238

De vigtigste underleverandører bruger denne type teknologi, selv om de ikke udsender oplysninger om typerne af kilder, der anvendes til at generere radioaktiviteten. Det er et spørgsmål om forretningshemmeligheder. For denne type operationer anvendes f.eks kobolt-60, iridium-192 eller tritium.

 

Artikel offentliggjort 10. juli 2014 i Diario Rio Negro Agency. Hovedkilde:http://www.rionegro.com.ar/diario/pierden-otra-pastilla-radiactiva-en-un-pozo-petrolero-3080637-9574-nota.aspx

Oversættelse: Jan Rosenkrantz