Demonstration 27. august

Det er Frederikshavns Kommunes sidste chance for at sætte foden i. Beslutningen om at tillade Total at bruge kommunens vand skal træffes og vi er der for at sige det åbenlyse: Selvfølgelige skal der ikke bruges millioner af liter vand til det her projekt.

Den principielle debat blev aldrig fulgt til dørs: VVM’en var en ren formalitet uden hensyn til de omfattende miljøskader og sundhedsfarer, vi ser i resten af verden. Vendsyssel har ikke plads til skifergasudvinding, så der skal heller ikke prøvebores.

Kl. 17:00-18:30, foran Frederikshavns Rådhus.

Taler mm. Info følger.

Facebook: https://www.facebook.com/events/1501059566778436/

Samtidig er der demonstration i København foran Christiansborg og Klima-, Energi, og Bygningsministeriet.

SPLIT ESTATE i Palads og Kino den 24. August

Kom til gratis premiere på dokumentarfilmen Split Estate,                  om modstridende interesser i jagten på skifergas.

Filmen er amerikansk og har ikke været vist i Danmark. Nu er den her og har premiere i Palads i Frederikshavn den 24. August.

Alle interesserede er inviteret til gratis at komme og se filmen, sammen med byrådet i Frederikshavn, som vi inviterer til at blive klogere sammen med os andre. Hvis du ikke kan vente er der snigpremiere samme dag i Hjallerup Kino hvor den vises 2½ time tidligere. (Se plakat for detaljer)

Bemærk at der er to fremvisninger den pågældende dag i to forskellige biografer, derfor er der også 2 plakater. (Der er flere biografer der har vist interesse og vi håber at få aftalerne på plads med dem også) Vi vil gerne opfordre folk til at sprede budskabet som de nu synes er bedst, om de deler denne side eller printer plakater eller noget helt andet. Formålet er at få fyldt salene.

poster_frederikshavn_finalplakat_hjallerup_final

Her kan du se hvad pressen mener og hvilke priser filmen har fået.

http://www.splitestate.com/press_and_awards.html

Vil du sikre dig en plads kan du gå ind på http://www.palads123.dk

Vel mødt til en spændende, men også uhyggelig skildring af virkeligheden.

Venlig hilsen

Total Protest

Filmvisning 17. august, kun kl. 11.30

Vi vil gerne invitere alle til at komme ind og høre mere om skifergasudvinding i Australien. En lignende situation, som vi kan lære meget af. Eller sagt mere dramatisk: Nu nærmer truslen sig Vendsyssel… Selve filmen er på blot 30 minutter. Efter filmen er der mulighed for debat og forfriskninger.  Der er kun een visning og det er kl. 11.30

Opsummering af begivenheder

Camp’en er trådt ind i sin anden uge, og der er sket rigtig mange ting, både lokalt og globalt. Vi prøver derfor at opsummere de vigtigste begivenheder i den store verden.

Økonomiske argumenter mod skifergasudvinding

Jyllands-Postens beregninger viser, at Skifergasudvinding slet ikke kan betale sig. Antaget, at al den skifergas, som industrien har stillet i udsigt, faktisk findes, vil det:

Koste over 300 mia. kr at hente op
Omsætte for blot 120 mia. kr efter nuværende tyske gaspriser

Jyllands-Posten, 6. august

Frederikshavns Kommune bruger næsten 2 måneder på at videresende klager

Knap 2 måneder efter, de har modtaget den, vil Frederikshavns Kommune nu videresende Carsten Cederholms klage til Natur- og Miljøklagenævnet. Det beklager kommunen i et svar på Carstens rykker.

Til gengæld er Total allerede i fuld sving med praktiske forberedelser til boringen. Det er lidt som om, man fra kommunens og Totals side har besluttet, at disse klager da bestemt ikke kan have noget på sig. Demokratisk?

Netværk til Oplysning om Skifergas, 13. august

Amerikansk fracking: 100 tons kemikalier sluppet ud i naturen, 70.000 fisk døde

Derfor skal man tage risikoen alvorligt.

I Monroe, Ohio, har industrien længe arbejdet for at overbevise lokalbefolkningen om, at skifergas er helt ufarligt; men efter en brand på en Statoil-boring, er 100 tons kemikalier sluppet ud af kontrol og der er efterfølgende estimeret, at 70.000 fisk er døde.

Ingeniøren, 7. august

Birgit Hansen har drukket kaffe

Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen (S), er endelig lykkes med at få kontakt til nogen fra regeringen. Desværre var det den forkerte minister. Henrik Sass Larsen (S), Ervervs- og Vækstminister har i følge Birgit Hansen lovet, at der skal være et embedssamarbejde mellem Frederikshavns Kommune og ministeriet om den videre fremtid for skifergasudvindinger.

Men hvad kan embedsmaskinen fra Erhvervs- og Vækstministeriet regne på udover vækstprognoser? Hele behovet og problematikken handler jo om skifergasudvindingens konsekvenser for miljø og klima.

Nordjyske, 12. august

Det Røde Felt

Et prominent panel var samlet til debat i Lars Trier Mogensens studie på Radio 24syv, hvor det bl.a. igen blev understreget, at den danske skifergasreserve på den ene side måske slet ikke kan betale sig at udvinde og på den anden side måske er så lille, at den kun svarer til 5 års forbrug (Professor Frede Hvelplund, AAU).

Eva og Jan fra Camp’en fik lov til at svare for sig på kritiske spørgsmål om, hvor vidt den valgte taktik om at bosætte sig permanent ude ved boringen nu er den rigtige.

Radio 24syv, 11. august

Enorm modstand i Storbritannien

Modstanden mod fracking i Storbritannien har længe været meget synlige og har ny antaget nye højder, efter Friends of the Earth’s underskriftindsamling for et national forbud rundede 250.000 underskrifter.

Imens fik planer om skifergasboringer i Lancashire 5.000 indsigelser fra lokale og 9.000 fra FotE.

Og ikke nok med det, så åbner en ny stor camp med workshops og aktiviteter for skifergas-aktivister (eller fracktivister) i morgen d. 14. august, Reclaim the Power. Camp’en har et stort program indeholdende emner om økonomisk, miljømæssig og social retfærdighed.

Byggelystne folk efterlyses til byggeweekend

Samtidig med Total’s fortsat forbereden, vil vi i den kommende weekend fra d. 8. august fortætte byggeriet på Camp Total Protest. Der bliver dagligt lavet mad til alle på campen og vi har derfor behov for at forbedre og udvide campen, såden den er klargjort til flere ankommende. Hvis du vil overnatte men ikke har et telt, er der også mulighed for at låne et.

Tanken er at lave udendørs Køkken:  ildsteder med kogeplader og tag over spiseborde, bageovn, jordkøleskab. Det nuværende bålplads skal med andre ord opgraderes:koekkenKom og hjæp med at bygge vores køkken og spisefaciliteter. Vi bygger på spejdermanér. Se her for hvordan du kommer her op. Og her for at se om der ting du kan tage med.

PROTEST-LEJR MOD SKIFERGAS ER I GANG!

Det franske energiselskab Total er i gang med at forberede prøveboringen i Dybvad i Vendsyssel. Lokale har derfor startet en protestlejr på naboens grund.

Formålet med lejren er at overvåge Totals aktiviteter og få stoppet prøveboringen. Lejren er organiseret demokratisk således, at der bliver afholdt fælles møder hver dag, hvor alle beslutninger bliver taget. Der vil være aktiviteter og happenings hver dag.

Der er sørget for det praktiske, toiletter, mad og vand – man skal bare dukke op med et telt under armen og god kampgejst!

Praktisk

Program

Eksempler på programmet (flere ting flere hele tiden planlagt, så hold dig opdateret her på hjemmesiden eller på facebook)

Hver dag: Fællesmøde, mobilisering lokalt, snak med naboerne, forberede happenings og aktioner, lave materialer, male bannere m.m.

Hver dag:  Fællessang imod udvindning af skifergas kl 16.30. 

Hver søndag :  Der desværre ikke pt. planlagt flere filmvisninger. Der arbejdes på sagen.

Hvor

Lejren foregår på nabogrunden til prøveboringen, Skævevej 100, 9352 Dybvad/ Brønden, tæt ved borepladsen på Ovnstrupvej 6.

Til dig der er med offentlig transport: Fra Aalborg kører bus 73 til Dybvad, derfra 3-4 km til lejren, det tager ca. en time at gå. Ellers ring til Dybvad taxa på 98 86 42 14  -eller evt. Til camptelefonen  2036 4805